Sondajul realizat de către CCSB la comanda ProDemocraţia a stârnit luări de poziţii pozitive sau negative, în general vehemente. S-a mers până la a acuza autorii de rasism, uitându-se că un sondaj de opinie poate cel mult să măsoare rasismul, nicidecum să-l genereze. Ca de obicei, cele mai multe relatări din mass-media au fost punctuale, de tipul „X% din români zic...", pierzându-se din vedere scopurile pentru care fusese realizat sondajul. De fapt, nu avem de-a face doar cu un simplu sondaj de opinie, ci cu un articulat studiu de sociologie politică.
Scopul declarat de autori a fost acela de a investiga posibilele consecinţe ale extinderii utilizării unui instrument politic - referendumul. Demonstraţia este făcută prin reducere la absurd. Datele sunt relevante - o serie de decizii contrare principiilor democratice ar fi votate, dacă ar fi supuse referendumului, cu majorităţi largi. Dacă putem fundamenta orice decizie prin „consultarea poporului", înseamnă că oricând am putea reintroduce pedeapsa cu moartea, am legifera retragerea cetăţeniei ţiganilor infractori, pedepsirea penală a celor cu atitudini critice la adresa religiei ortodoxe etc. Pentru că, în ipoteza organizării unor referendumuri cu aceste întrebări, toate ar întruni o largă majoritate. Cu alte cuvinte, am părăsi fără drept de apel grupul statelor care aspiră la democraţie.
Nu ştiu dacă, puse în alte ţări, întrebările din sondajul în discuţie ar fi generat distribuţii ale răspunsurilor substanţial diferite. Înclin să cred că nu. Să nu uităm că, între 1933 şi 1938, Hitler a organizat un număr de patru referendumuri, toate validate cu peste 90%, prin care a instaurat, practic, dictatura şi a împins Germania către războiul mondial. Mai aproape de noi, la sfârşitul anului trecut, tot printr-un referendum, organizat de această dată într-unul dintre cele mai democratice state (Elveţia), s-a interzi