Situaţia din Thailanda provoacă o mare îngrijorare în întreaga Asie de sud-est. Cum a putut deveni un paradis turistic o ameninţare pentru securitatea ţărilor din jur ? Anul trecut, manifestaţiile "cămăşilor roşii" erau paşnice, păreau aproape folclorice şi se desfăşurau fără să-i jeneze cu nimic pe turiştii concentraţi în cartierele cu restaurante şi saloane de masaj.
Situaţia din Thailanda provoacă o mare îngrijorare în întreaga Asie de sud-est. Criza politică din această ţară riscă să ameninţe securitatea statelor din jur, a declarat secretarul general al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de sud-est.
Cum a putut deveni un paradis turistic - pentru că aşa era considerată Thailanda până acum - o ameninţare pentru securitatea ţărilor din jur ? Anul trecut, manifestaţiile "cămăşilor" roşii erau paşnice, păreau aproape folclorice şi se desfăşurau fără să-i jeneze cu nimic pe turiştii concentraţi în cartierele cu restaurante şi saloane de masaj.
Între timp, însă, conflictul dintre "cămăşile roşii" şi cele galbene a devenit exploziv, iar unii observatori se tem că viaţa politică thailandeză ar putea intra într-un fel de cerc vicios. Să precizăm însă că aşa-numitele "cămăşi roşii" sunt de fapt locuitorii din zonele defavorizate ale nordului. Ei îl idolatrizează pe fostul prim-ministru, Thaksin Shinawatra, răsturnat de la putere în 2006 şi obligat la exil.
În perioada cât a fost în exerciţiul funcţiunii, el a reuşit însă acest tur de forţă, să trezească la viaţa politică zonele rurale, care îşi cer, iată, drepturile, altfel spus un nou echilibru al puterilor în Thailanda.
"Galbenii" au apărut încă din 2006, ca o reacţie la fostul prim-ministru, care a încercat să modifice raporturile ancestrale dintre puterea regală, armată şi elite, pe de o parte şi masele sărace şi destul de dispreţuite, pe de altă parte.
Marele pericol, însă, este acum în