La Varşovia, 5 zile după moartea lui Lech Kacinski, au apărut primele disensiuni, primele fisuri în unitatea naţională. Polemica a fost declansată de alegerea locului în care va fi înhumat duminică fostul preşedinte. Lech Kacinski va fi înmormântat în catedrala Wawel, "panteonul" polonez din Cracovia, fosta capitală regală a ţării. Cripta de la Wawel este în mod normal rezervată eroilor naţiunii poloneze, poeţilor şi regilor ei.
La Varşovia, 5 zile după moartea lui Lech Kacinski, au apărut primele disensiuni, primele fisuri în unitatea naţională. Polemica a fost declansată de alegerea locului în care va fi înhumat duminică fostul preşedinte.
Lech Kacinski va fi înmormântat în catedrala Wawel, "panteonul" polonez din Cracovia, fosta capitală regală a ţării. Cripta de la Wawel este în mod normal rezervată eroilor naţiunii poloneze, poeţilor şi regilor ei.
La aflarea vestii că fostul şef de stat va odihni si el acolo a provocat imediat proteste: sute de persoane au defilat pe străzile Cracoviei dar si ale capitalei Varsovia purtând pancarte pe care se putea citi întrebarea "sunteti sigur că Kacinski este egalul regilor polonezi?"
Pe internet s-a format un grup de peste 30 de mii de oameni ostili acestei idei iar societatea civilă s-a pronuntat şi ea în acest sens.
Marele cotidian Gazeta Wyborcza e de părere că decizia de a-l înhuma pe Kacinski la Wawel a fost "pripită şi guvernată de emoţie" iar cineastul Andrei Wajda, realizator recent al unui film despre masacrul de la Katyn, a cerut public ca locul de înmormântare să fie schimbat.
La baza acestor proteste şi critici se află pozitia prea conservatorea şi euro-sceptică - uneori naţionalistă - afişată de defunctul preşedinte.
La Varşovia, 5 zile după moartea lui Lech Kacinski, au apărut primele disensiuni, primele fisuri în unitatea naţională. Polemica a fost declansată de alegere