După facultate a lucrat ca inginer geolog, dar a renunţat la slujba banoasă pentru a porni în căutarea dinozaurilor. Peste tot în România a găsit oasele unor animale care au trăit acum zeci de milioane.de ani.
În clasa a IX-a ştia deja că vrea să fie geolog. Părinţii săi şi-ar fi dorit să îi urmeze în meseria de medici, dar nu s-a întâmplat aşa. Pentru că la Oradea nu există Facultate de Geologie, actualul profesor universitar doctor Vlad Codrea a plecat din oraşul său natal şi a venit la Cluj. Dorea să facă geologie şi paleontologie şi nu să devină inginer geolog, aşa cum îi scrie pe diploma de absolvire.
„Puţină matematică nu strică nimănui să-şi ordoneze gândirea”, spune profesorul de geologie-paleontologie. Când a terminat facultatea, deşi a fost şef de promoţie, nu a putut rămâne în cercetare pentru că nu avea buletin de Cluj. „Am practicat geologia ca inginer, pe şantier, în domeniul apelor termale şi petrolier, în vestul României, la Arad şi Timişoara. Şase ani am lucrat şi eram bine plătit”, îşi aminteşte profesorul.
A lăsat leafa bună şi pentru jumătate din sumă şi a devenit cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, însă fără dreptul de a preda, tot din cauza lipsei buletinului de Cluj. De abia după 1990 Vlad Codrea a câştigat dreptul să predea studenţilor.
Geologia nu se practică în birou
Lui Vlad Codrea îi strălucesc ochii atunci când vorbeşte despre dinozauri. „Geologia nu se practică în birou, ori iubeşti natura şi o vizitezi, ori te laşi de meserie”, spune paleontologul care în fiecare vară se află pe şantierele deschise în aproape toată ţara. Acolo a găsit şi oasele dinozaurilor de care este atât de pasionat. Lucrează sistematic în Banat, Oltenia, Moldova centrală şi întreaga Transilvania. Însă zona Alba rămâne una de suflet pentru profesorul clujean.
„În zona Albei, a Sebeşul