Oraşul din judeţul Sibiu depinde de capriciile administratorilor Uzinei Sometra. O săptămână fără apă potabilă. Tragic pentru un oraş care şi aşa a fost mai mult decât încercat în ultimii ani. Dependent de fabrica Sometra, oraşul Copşa Mică a primit o grea lovitură în momentul în care fabrica s-a închis. Bugetul oraşului s-a micşorat cu circa 60%, iar în timp asta ar putea afecta alimentarea cu apă, iluminatul public şi chiar întreţinerea serviciului SMURD.
Prima problemă, apa. Oraşul este alimentat cu apă de la uzina fabricii. La fel şi comuna Axente Sever, „lipită" de Copşa Mică. Din cauza unor facturi considerate aberante, eliberate de Administraţia Bazinului Apele Mureş, conducerea Sometra a decis să întrerupă alimentarea cu apă. Prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea, a chemat toţi responsabilii acestei crize la sediul Prefecturii. Pe lângă directorul Sometra, primarul oraşului Copşa Mică şi directorul ABAM, Trihenea i-a chemat la discuţii şi pe directorul DSP Sibiu, precum şi pe inspectorul şef adjunct al ISU Sibiu. „Prin participarea directorului DSP şi a inspectorului-şef adj. al ISUJ, prefectul Trihenea a dorit să atragă atenţia asupra rolurilor pe care cele două instituţii le au, în situaţii de urgenţă, şi condiţiilor ce trebuie respectate în furnizarea apei, pentru a preveni astfel de situaţii", arată un comunicat de presă emis de Prefectură.
Consum scăzut
Faţă de 2009, consumul de apă tratată prin intermediul Uzinei de la Copşa Mică în 2010 a scăzut. Şi, cum volumul de apă a scăzut, soluţia cea mai la îndemână găsită de autorităţile mureşene a fost să crească preţul „prestărilor de servicii" la mia de metri cubi de la aproximativ 110 lei la peste 164 de lei. În aceste condiţii, mai ales că oraşul avea o datorie de peste 700.000 de lei, veche de câţiva ani, Sometra a decis să oprească furnizarea apei.
Plătesc d