În ciuda perioadei de criză, proprietarii centrelor de fotocopiere situate lângă instituţiile publice se descurcă foarte bine.
Oamenii de afaceri care deţin centre de fotocopiere au ajuns milionari fiindcă ieşenii care trec pragul unităţilor de stat au nevoie de multe copii după acte pentru a-şi rezolva problemele. Zeci de firme din Iaşi trec mai uşor peste perioada de recul financiar datorită birocraţiei din sistemul de stat.
Aceasta deoarece maldărele de acte de care ieşenii au nevoie la Fisc, Poliţie, Paşapoarte şi Şomaj sunt mai întâi xerocopiate la centrele specializate, care s-au aciuat în jurul instituţiilor de stat.
„Ca să-mi depun dosarul la Starea Civilă a trebuit să facem şi eu şi logodnicul mai multe rânduri de copii după acte. La noi sistemul este învechit, funcţionarii nu lucrează cu calculatorul“, a spus Anca Tudor, ieşeancă de 27 de ani. Florin Chiriac (52 de ani) este unul dintre puţinii oameni de afaceri care nu-şi face griji în privinţa buisiness-ului pe care-l conduce de 20 de ani.
Citeşte şi:
Pe ce idei de afaceri pariază milionarii
Revin milionarii care finanţează afaceri
Croitorii uniformelor pentru soldaţii NATO
„Am prins în acest interval de timp foarte multe schimbări, dar ne-am adaptat. Când a apărut internetul şi profesorii şi studenţii au început să facă proiecte pe calculator n-am închis afacerea, ci ne-am diversificat gama de produse“, afirmă Florin Chiriac, proprietarul firmei Stef SRL, care a avut în ultimul an o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei.
Patronii centrelor de fotocopiere duc o bătălie acerbă pentru a închiria câţiva metri pătraţi în curtea celor mai aglomerate instituţii din oraş, unde nu duc lipsă de clienţi. „Pentru acest spaţiu de nici 20 de metri pătraţi a fost o concurenţă foarte mare la licitaţia organizată de Inspectoratul Şcolar.