Un ou ecologic costa pe rafturile magazinelor intre 4 si 5 lei, adica intre 1 euro si 1,25 euro, fiind de aproximativ zece ori mai scumpe si mai greu de gasit decat ouale clasice comercializate in supermarketuri si hipermarketuri. Acest amanunt este insa putin cunoscut de romanii care au renuntat la inceputul acestui an la consumul de oua inscriptionate cu cifra 3, obtinute de la gainile crescute in baterii(custi), in speranta ca vor putea cumpara oua ecologice.
"Vanzarile au scazut in general foarte mult pentru ouale marcate cu cifra 3. Interesant este ca alte tipuri de oua aproape ca lipsesc cu desavarsire de pe piata", spune Camelia Hoinarescu, marketing & development manager al Agroli, detinatorul brandului de oua pentru consum Cocolyso.
In Romania, la fel ca in Uniunea Europeana procentul gainilor crescute in baterii este de aproximtiv 70% din efectivul total de gaini crescute in ferme industriale. Aproximativ acelasi procent revine si oualelor inscriptionate cu cifra 3 din totalul de oua vandute anual.
"Ouale inscriptionate cu 0 sunt ecologice si provin de la gaini crescute in ferme ecologice si hranite cu furaje ecologice. Acestea realizeaza doar aproximativ 2% din vanzarile locale de oua iar pretul unui astfel de ou este de intre 4 si 5 lei", sustin reprezentantii Agricola Bacau, cel de-al doilea cel mai mare producator local de carne de pasare care are activitati si in productia de oua pentru consum.
Acestia afirma ca pretul ridicat este determinat de hrana gainilor, care trebuie sa cuprinda furaje din cereale crescute pe terenuri pe care nu au fost folosite ingrasaminte cel putin in ultimii 50 de ani, fara surse de poluare in apropiere, aproximativ aceleasi cerinte fiind impuse pentru locatia unor astfel de ferme de gaini. Oul inscriptionat cu 1 provine de la gainile de curte, crescute fie in aer liber fie in