În repetate rânduri s-a vorbit şi scris despre Prima Casă, dar până la urmă modalitatea de obţinere a unui credit prin acest program reprezintă o enigmă pentru mulţi români. Dacă până acum am discutat cu dezvoltatori, companii imobiliare, site-uri imobiliare sau alte persoane din acest sector, de data aceasta am dat cuvântul reprezentanţilor băncilor pentru a ne clarifica procedurile necesare pentru obţinerea unui credit prin programul Prima Casă.
După aprobarea legii Primei Case, băncile au început să creeze produse care să se plieze pe noul program, aşa că aţi putea întâlni mici diferenţe la fiecare bancă, dar în mare parte procedurile sunt aceleaşi pentru fiecare unitate bancară. Dar trebuie menţionat faptul că dobânzile prin program sunt mai mici decât în cazul creditelor obişnuite.
"Clienţii care solicită un credit Prima Casă pentru achiziţionarea de locuinţe finalizate trebuie să îndeplinească atât condiţiile programului Prima Casă, potrivit legii, precum şi condiţiile de eligibilitate impuse de bancă", a declarat, pentru Curierul Naţional, Cezar Vasile Marin, Specialist Relaţii Publice Banca Comercială Română.
Condiţiile de creditare Prima Casă
În cele mai multe cazuri banca îţi acordă un credit prin programul Prima Casă în două situaţii. Prima este aceea când clientul doreşte finanţarea de locuinţe finalizate, destinate achiziţionării, inclusiv pe cele construite şi date în exploatare prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Iar a doua variantă este pentru finanţarea de locuinţe noi (cu autorizaţie de construire eliberată după data de 22.02.2010), destinate achiziţionării după finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL.
Pentru a obţine un credit, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: persoana în cauză trebuie să aibă cetăţenie română, reziden