De la o vreme, bunica a inceput sa isi scoata ochelarii atunci cand citeste. Ba mai mult, chiar reuseste sa bage ata in ac. Poate fi un motiv de bucurie, insa de multe ori acesta este primul semn ca bunica ar putea suferi de cataracta, o boala care apare cel mai frecvent la persoanele trecute de varsta de 60 de ani. Despre cataracta, factorii de risc ai acestei boli si metodele de tratament am discutat cu dr. Silvia Chiotoroiu, medic specialist oftalmolog.
Reporter: Ce este cataracta?
Dr. Silvia Chiotoroiu: Cataracta este opacifierea cristalinului. Cristalinul nu mai este transparent, fibrele isi pierd structura transparenta si se impregneaza cu apa. Daca ar fi sa vorbesc plastic, reprezinta sacrificiul unei structuri care poate fi inlocuita, in favoarea unei structuri de neinlocuit, care este retina.
Reporter: Care sunt factorii de risc?
Dr. Silvia Chiotoroiu: Factorii de risc sunt varsta (dupa 60 de ani, cel mai frecvent, apare cataracta, care evolueaza in functie de pacient), expunerea la radiatiile ultraviolete, radioterapia, alte boli cum ar fi diabetul zaharat, tratamentul cu imunosupresoare, tratamentul cu prednison, fumatul. Exista mai multi factori de risc, i-am enumerat pe cei mai importanti.
Reporter: Care sunt simptomele? Cum isi poate da seama un pacient ca sufera de cataracta?
Dr. Silvia Chiotoroiu: Pacientul nu mai vede clar. Vederea incepe sa fie din ce in ce mai proasta. Vederea devine incetosata si scade la distanta, in prima etapa. Pacientul chiar observa ca vede mai bine la aproape decat la distanta. Exista expresia celebra "bunica vedea sa bage in ac, deci avea cataracta". Dupa aceasta etapa in care vede prost la distanta, dar vede bine aproape datorita miopizarii ochiului, apare prabusirea totala a vederii.
Reporter: Cum se pune diagnosticul?
Dr. Silvia Chiot