Romanii au folosit mai multi bani de pe carduri de Paste in 2010 fata de Sarbatorile din 2009, dar si-au dramuit cheltuielilei mai antent, astfel ca valoarea medie a tranzactiilor a fost mai mica.
Bancile au rulat per total sume mai mari decat anul trecut, dar ritmul de crestere a valorii tranzactiilor a fost considerabil mai mic decat ritmul de crestere a numarului acestora, potrivit datelor furnizate de banci la cererea ZF.
"Per total numarul tranzactiilor efectuate cu cardurile emise de banca noastra a crescut cu 12% in saptamana premergatoare Pastelui din 2010 fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce valoarea totala a tranzactiilor a crescut cu 3% - lucru reliefat si de scaderea valorii medii a tranzactiilor cu 8%", a declarat Adrian Chichita, director adjunct retail in cadrul OTP Bank.
Si BCR, cea mai mare banca dupa active, a inregistrat o scadere a tranzactiei medii in perioada sarbatorilor de Paste. Astfel, banca a inregistrat in martie cu 11% mai multe tranzactii decat in aprilie 2009, dar a rulat sume mai mari cu doar 8%. Platile la comercianti au ajuns in martie la circa o treime din totalul tranzactiilor. UniCredit Tiriac Bank a inregistrat o scadere cu circa 11% a tranzactiei medii inregistrate pe cardurile in lei. In cele trei zile anterioare Pastelui, clientii UniCredit au efectuat 155.000 de tranzactii in valoare de 47,1 mil. lei (circa 11,5 mil. euro). Numarul tranzactiilor a crescut cu 16% fata de cele trei zile anterioare Pastelui din 2009, in timp ce valoarea acestora a crescut cu doar 3,3%. Platile la POS si retragerile de numerar de la ATM cu carduri in euro au ajuns la o valoare medie de 253 de euro, in scadere cu 7,4% fata de anul trecut. Clientii Raiffeisen Bank au cheltuit la o singura tranzactie o suma echivalenta cu cea cheltuita in perioada Pastelui din 2009, atat numarul, cat si valoarea tranzactiilor urc