Vladimir Vîntu şi Ştefan Stănişor, elevi de-a şasea la Liceul Ovidius, au uimit matematicienii rezolvând exerciţii date la facultate.
„Chiar şi în somn mă gândesc la rezolvările unor exerciţii de la matematică. Atunci am mintea mai liniştită şi cine ştie ce soluţii îmi mai trec prin cap“, spune unul dintre ei.
Profesoara a vrut să-i pună la încercare. A luat subiectele de la concursul anual pentru studenţi de la Facultatea de Matematică a Universităţii Ovidius şi, mai mult în joacă, i-a provocat să rezolve exerciţiile de logică. Erau la şcoală, la ora suplimentară de pregătire. Vladimir şi Ştefan au privit tema fără emoţie. Într-o oră o rezolvaseră.
„Într-o colonie formată din 60.000 de bacterii, intră un virus. În primul minut el omoară o bacterie, apoi se divizează în doi viruşi şi, concomitent, fiecare dintre bacteriile rămase se divizează de asemenea în alte două. În minutul următor, cei doi viruşi omoară două bacterii, apoi cei doi viruşi şi toate bacteriile rămase se divizează şi aşa mai departe. Colonia de bacterii va trăi sau va fi omorâtă după un timp?“, suna prima problemă pe care copiii trebuiau să o rezolve.
„Dotaţii nu se uită la TV“
Isprava elevilor a ajuns la urechile matematicienilor de la Universitate. „Concursul era destinat studenţilor de anul I. Problemele necesitau un mod de gândire foarte original, deci elevii n-au fost dezavantajaţi de lipsa cunoştinţelor. Logica evidenţiază puterea de a sintetiza un raţionament coerent, care să ducă la rezultat. Sunt unele raţionamente simple, de 2 - 3 paşi. Acestea din concurs erau de 12 - 15 paşi. Deci performanţa lor este uimitoare“, a declarat Wladimir Boskoff, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică de la Universitatea Ovidius.
El are şi o explicaţie pentru reuşita celor doi copii. „În lotul naţional de matematică există elevi de clasa a VII-a care au cucerit pr