Daca sursele Hotnews sunt corecte, atunci Curtea Constitutionala a comis un gest de o marlanie greu de calificat. Sa reduci la tacere o institutie doar pentru ca e pe cale sa te intrebe de avere, e o speta care se califica fara dubii in topul sfidarilor la adresa bunului simt.
Pe undeva pe acolo, mai jos poate, e si decizia de acum cateva zile a curtii supreme de a-l elibera din arest pe un judecator ai carui genunchi tremura cand nu reuseste sa faca trafic de influenta.
Reactia fata de decizia de azi a Curtii Constitutionale trebuie sa fie rapida si fara echivoc. Partidele politice sunt obligate sa spuna clar daca mai cred ca sunt necesare transparenta, lupta impotriva coruptiei, eliminarea incompatibilitatilor si toate celelalte lucruri rostite emfatic prin tot felul conferinte de presa dar care traduse intr-un limbaj mai simplu inseamna furturi mai putine, mai putini hoti in functii de demnitate publica.
Asta la nivel de principii, la nivel practic asta inseamna ca ANI trebuie sa functioneze in continuare. Cum se poate face? Simplu, prin ordonanta de guvern, dupa cum sugereaza organizatiile nonguvernamentale care au protestat deja fata de decizia CC: Organizatiile semnatare cer Guvernului sa adopte de urgenta un act normativ care sa asigure continuitatea institutionala si functionala a Agentiei Nationale de Integritate, acesta fiind un element esential din perspectiva obligatiilor asumate de Romania la momentul aderarii la Uniunea Europeana.
Sigur, ordonanta de urgenta nu e cel mai fericit mod de legiferare insa aici problema este a semnalului pe care statul trebuie sa il trimita. Orice ezitare nu face decat sa dea si mai mult curaj celor pentru care orice gest concret in zona anticoruptiei reprezinta ceva situat intre extremism si razbunare politica.
Cristian Tudor Popescu a pus in circulatie, in contextul mineriadei din