Guvernul ar trebui să ia în calcul un mix de politici fiscale, care să cuprindă şi scăderea contribuţiilor sociale, dacă va ajunge la concluzia că majorarea TVA este inevitabilă în 2011, a declarat ieri Ramona Jurubiţă, partener servicii fiscale la KPMG România. "Creşterea TVA e o soluţie? În alte ţări, precum Ungaria, s-a observat că majorarea TVA demonstrează contrariul, cel puţin pe termen scurt", a afirmat Jurubiţă, potrivit NewsIn. "Pe de altă parte, dacă majorarea TVA va fi inevitabilă din 2011, ar trebui luată în contextul unui mix de politici fiscale, inclusiv scăderea contribuţiilor sociale", a completat ea.
Expertul fiscal a dat exemplul altor ţări unde majorarea cu un punct procentual a TVA, coroborată cu scăderea contribuţiilor sociale cu două puncte procentuale, a avut ca efect pe termen mediu creşterea veniturilor bugetare.
Pe de altă parte, Jurubiţă a menţionat că România va trebui să ceară derogare de la CE înainte de implementarea unei legi privind plata TVA la încasarea facturii pentru toţi contribuabilii şi nu doar pentru IMM-uri, cum prevede o directivă europeană. "În special în cazul TVA, o astfel de măsură trebuie discutată de autorităţile fiscale cu comitetul de TVA şi trebuie obţinută o aprobare de la Comisia Europeană înainte de implementarea ei. Alte ţări care au introdus această măsură de simplificare, precum Estonia, au obţinut derogare de la CE", a afirmat reprezentantul KPMG.
Senatul a aprobat recent un proiect privind plata TVA la încasarea facturii şi nu la emitere, ca în prezent, noua măsură urmând să se aplice tuturor categoriilor de contribuabili, în timp ce directiva europeană prevede aplicarea doar pentru IMM-uri. "Propunerea aprobată de Senat contravine în primul rând directivei europene, care permite o astfel de măsură doar pentru IMM-uri, nu o abordare generalizată", a subliniat directorul general al direcţi