După studierea dosarului său, întocmit de poliţia politică est-germană, Stasi, scriitorul Günter Grass a ajuns la concluzia că Securitatea l-a supraestimat. Stasi l-a considerat drept un soi de conspirator cu o putere enormă de influenţare a scriitorilor din fosta Republică Democrată Germană, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok (audio).
După studierea dosarului său, întocmit de poliţia politică est-germană, Stasi, scriitorul Günter Grass a ajuns la concluzia că Securitatea l-a supraestimat.
Stasi l-a considerat drept un soi de conspirator cu o putere enormă de influenţare a scriitorilor din fosta Republică Democrată Germană. Multe informaţii cuprinse în notele din arhivele Securităţii, a declarat Grass luna trecută într-un interviu radiodifuzat, nici măcar nu corespund realităţii.
Pe de altă parte ele dovedesc şi o anumită incompetenţă a aparatului de a apăra, în mod real, RDG-ul.
Imaginea contrainformativă făcută laureatului Premiului Nobel pentru Literatură de către Stasi corespunde reflexelor aproape paranoice, care dominau, în general, serviciile secrete comuniste. Inclusiv Securitatea românescă sau KGB-ul sovietic.
Kai Schlüter a publicat acum un amplu volum bazat pe materiale care provin din arhivele fostei securităţi est-germane, intitulat: „Günter Grass im Visier. Die Stasi-Akte” (Günter Grass în vizor. Dosarul Stasi). Volumul a apărut la editura Chr. Links din Berlin şi cuprinde pe lîngă documente originale, comentariile editorului, cele ale lui Grass şi cele ale unor scriitori şi intelectuali nominalizaţi.
Documentele sunt grupate cronologic şi tematic. Primul capitol cuprinde perioada 1961-1966. În această perioadă Grass era deja un autor consacrat internaţional. Primul său mare roman, „Toba de tinichea“ a apărut în 1959, au urmat apoi celelalte două volume ale „Trilogiei de la Gdansk“, primite cu răceal