Dan Diaconescu zice in filmul lui Alexandru Solomon ceva de genul: "Daca Ceausescu ar fi facut talk show-uri in care sa se certe cu dizidentii, alta ar fi fost istoria." Este una dintre cele mai atroce replici din documentarul "Kapitalism - reteta noastra secreta", care intra in cinematografe in 23 aprilie. Desi vorbeste "din putul gindirii", Dan Diaconescu are, pe undeva, dreptate. Daca filmul lui Alexandru Solomon n-ar fi atat de trist si atat de adevarat, am rade in hohote.
Si mai face Dan Diaconescu o rapida radiografiere a societatii romanesti care e formata, simplu, din: cei care au incercat sa schimbe ceva, n-au reusit si au plecat din tara, cei care o duc bine si cei care s-au resemnat si n-au bani nici sa ia un mijloc de transport ca sa mearga undeva sa protesteze. Suna cinic si comic tot tabloul: cat vorbeste, Dan Diaconescu are niste ecrane in spate pe care se vede Oana Zavoranu, dar parca iarasi are dreptate.
Profitand de degradarea societatii romanesti, dar punand umarul la degradarea ei, Dan Diaconescu e prezent in documentarul lui Alexandru Solomon in calitate de "mogul", sau de "baiat destept" (am folosit ghilimele pentru ca termenii sunt folositi in film ca explicatie - pentru uzul strainilor - a modului in care au aparut noii imbogatiti, filmul fiind o coproductie romano-franceza si fiind difuzat inainte de a ajunge in Romania intr-o varianta mai scurta pe canalul ARTE).
"Kapitalism - reteta noastra secreta" e, poate, cel mai bun film de pina acum al cineastului care la inceputuri se ocupa de suprarealism, dar care a trecut si de Caragiale la Berlin, si de atacul Bancii Nationale, si de Radio Europa Libera pentru a ajunge in zilele noastre. Dupa "Apocalipsa dupa soferi" in care vorbea despre accidentele rutiere din Bucuresti, Alexandru Solomon scoate acum in sali cel mai virulent film al sau de pina acum, in care