O lege nescrisa a imobiliarelor spune ca in fiecare an ar trebui construit sau reconstruit 1% din stocul de locuinte al unui oras, ceea ce ar insemna pentru Bucuresti constructia a 9.000 de locuinte anual.
Daca in 2009 in Capitala s-au construit 6.912 locuinte, in scadere cu 17% fata de anul precedent, previziunile pe termen mediu sunt si mai pesimiste, in conditiile in care nimeni nu mai incepe proiecte noi. In ultimii douazeci de ani, maximul a fost atins in 2008, cu un stoc realizat de 8.326 de locuinte, potrivit datelor de la Statistica.
De unde vom cumpara locuinte peste doi ani pe o piata pe care finantarea se limiteaza la a tine in viata proiectele incepute in perioada de boom imobiliar, ansambluri in care expunerile bancilor sunt de zeci de milioane de euro.
"Credeti ca ar fi in interesul vreunei banci sa execute un proiect cu zeci sau sute de locuinte? Ce ar face cu ele? La ce pret credeti ca le-ar scoate la vanzare?", afirma dezvoltatorii imobiliari, citati de revista BUSINESS Construct, referitor la motivele pentru care bancile au fost "ingaduitoare" cu cea mai mare parte a dezvoltatorilor imobiliari.
Cele mai multe banci au tinut in picioare proiectele de locuinte intr-un stadiu avansat de constructie: Alpha Bank a restructurat creditul acordat pentru constructia proiectului Asmita Gardens, UniCredit a prelungit termenul de rambursare a imprumutului acordat pentru constructia Orhideea Gardens, in timp ce administratorii Doamna Ghica Plaza spun ca nu au presiune din partea Alpha Bank pentru vanzarea imediata a locuintelor din proiect.
In schimb, pana la vanzarea apartamentelor in care au pus deja banii, bancile nu acorda alte finantari, tocmai pentru a nu-si face singure concurenta, in conditiile in care casele construite astazi ar avea costuri cu circa 30% mai mici decat cele incepute in 2007-2008.
Iar efectele ac