Corespondenţă din Cracovia
Deşi nu toţi polonezii s-au împăcat cu ideea că Lech Kaczynski va fi înmormântat la Castelul Wawel, alături de alţi mari conducători, locuitorii din Cracovia consideră chiar firesc acest lucru. Motivul principal preşedintele a fost unul dintre cei mai înverşunaţi luptători împotriva avorturilor. La înmormântarea care va avea loc duminică vor participa şi 30 de români, reprezentanţi ai Uniunii Polonilor din România.
Destinul nu poate fi driblat niciodată şi îl transformă pe om într-o simplă piesă într-un joc neştiut de nimeni. Jaroslaw, fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, a rămas în viaţă pentru că, în loc să urce la bordul avionului prăbuşit sâmbăta trecută la Smolensk, a stat lângă patul de spital al mamei sale, grav bolnavă, care nu ştie nici măcar acum nimic desprte tragedia petrecută. Nu acelaşi noroc l-a avut şi soţia preşedintelui. Maria Kaczynska a insistat să meargă la Katin pentru că printre cei peste 20.000 de polonezi ucişi de ruşi în 1940 s-a aflat şi un unchi de-al său. Din păcate, Prima Doamnă a Poloniei şi-a găsit sfârşitul în ceea ce locuitorii din Cracovia numesc acum "al doilea Katin".
CERTAT CU RUSIA ŞI GERMANIA
În momentul în care s-a anunţat că preşedintele şi soţia sa vor fi înmormântaţi la Castelul Wawel din Cracovia, lângă cei mai importanţi conducători ai Poloniei, lumea s-a arătat surprinsă.
Lech Kaczynski nu era deloc un tip popular, fiind creditat cu şanse mici la alegerile ce erau programate pentru luna septembrie a acestui an. În ciuda faptului că ţara sa a trecut rapid peste recesiunea economică mondială, preşedintele era considerat un om foarte slab pregătit la capitolul economie. A refuzat ca Polonia să se împrumute de la FMI şi UE şi s-a încăpăţânat să stârpească influenţele externe asupra statului pe care l-a condus. Avea relaţii r