Atilla Cseke, ministrul Sănătăţii, va lansa sâmbătă 17 aprilie la Oradea, în cadrul unui centru privat de analize PET/CT, programul naţional prin care vor fi finanţate 2.500 de examinări destinate pacienţilor bolnavi de cancer.
Examinarea PET/CT va putea fi efectuată numai la solicitarea medicului specialist şi numai pacienţilor care prezintă justificare oncologică. Decontarea investigaţiei pentru numărul menţionat de pacienţi prin Casa de Asigurări de Sănătate are o importanţă extraordinară, deoarece, în România, numărul noilor cazuri de cancer este de aproximativ 120.000 şi 60% dintre aceşti pacienţi necesită examinarea PET/CT.
Până acum, această metodă de diagnostic a fost posibilă exclusiv prin finanţare proprie. Rolul acesteia în diagnosticul oncologic este deosebit de important, deoarece cu ajutorul acesteia se poate depista cu mare precizie dacă în organism există modificări maligne. Metoda se poate aplica atât pentru depistarea tumorii primare, cât şi pentru urmărirea eficacităţii tratamentului administrat pacienţilor deja diagnosticaţi (ministerul poate finanţa aceste din urmă investigaţii).
Există numeroase cazuri în care, în urma rezultatelor obţinute la PET/CT, medicul specialist a modificat schema de tratament administrată până atunci. Atilla Cseke, ministrul Sănătăţii, va lansa sâmbătă 17 aprilie la Oradea, în cadrul unui centru privat de analize PET/CT, programul naţional prin care vor fi finanţate 2.500 de examinări destinate pacienţilor bolnavi de cancer.
Examinarea PET/CT va putea fi efectuată numai la solicitarea medicului specialist şi numai pacienţilor care prezintă justificare oncologică. Decontarea investigaţiei pentru numărul menţionat de pacienţi prin Casa de Asigurări de Sănătate are o importanţă extraordinară, deoarece, în România, numărul noilor cazuri de cancer este de aproximativ 120.000 şi