Ori Secţia de radioterapie intră în faliment şi se închide, ori bolnavii de cancer sunt puşi să-şi plătească şedinţele de iradiere. Aceasta este dilema conducerii Spitalului de Urgenţă Craiova, după ce Ministerul Sănătăţii a redus fondurile pentru radioterapie cu 82,5%.
O prevedere din normele contractului-cadru pe 2010 ar putea falimenta Secţia de Radioterapie a Spitalului de Urgenţă Craiova, unde sunt trataţi prin iradiere bolnavii de cancer.
Începând de pe 1 mai, tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru şedinţele de radioterapie vor fi de şase ori mai mici decât până acum. „Practic, pentru o şedinţă de radioterapie, CAS va plăti 8,5 lei, în loc de 48,5 lei, cât este acum. Cu aceşti bani nu vom reuşi nici măcar să acoperim valoarea contractului de service pentru aparatura cu care se fac şedinţele de radioterapie“, susţine conf.dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Reducerea drastică a fondurilor pentru şedinţele de radioterapie ale bolnavilor de cancer va duce la falimentul Secţiei de Radioterapie, este de părere şi conducerea secţiei, care îi acuză de inconştienţă pe aşa-zişii specialişti din Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care au stabilit tariful respectiv. „Nici tariful de 48,5 lei nu era acceptabil, având în vedere cheltuielile foarte mari cu îngrijirea bolnavilor, însă noile preţuri ne bagă direct în faliment“, a declarat dr. Veronica Diţă, şefa Secţiei de Radioterapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Faliment cu 100 de bolnavi la uşă
Legislaţia în domeniul nuclear obligă Spitalul de Urgenţă Craiova să aibă contract de service pentru aparatura de radioterapie. Acceleratorul liniar de radioterapie, singurul din toată zona Olteniei, nu face excepţie de la această regulă. Pentru întreţinerea şi service-ul aparatului există o singură firmă