Este imposibil sa rezisti unei bucati de Tiramisu! Cremos, lejer, proaspat, Tiramisu este o prajitura autentic italiana, ale carei origini sunt inca subiect de controversa intre cateva regiuni din Italia.
Unii pretind ca au inventat prajitura in secolul al XVI-lea, mai mult sau mai putin din intamplare cu ocazia vizitei unui important duce in Siena, orasul principal al regiunii Toscana. Venetienii, la randul lor, spun ca Tiramisu a fost creata la mijlocul Renasterii, pentru curtezane, si ca desertul avea proprietati afrodisiace.
Reteta veche continea branza de capra, un afrodisiac recunoscut si esenta tare de cafea.
O alta versiune, din Lombardia, sustine ca Tiramisu a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a combinat niste resturi de biscuit cu niste resturi de crema, doar ca sa nu le arunce la gunoi.
Istorici si gastronomi au incercat sa stabileasca, cat mai precis, cand si unde a fost creat Tiramisu. Meritul revine cu certitudine Italiei si este prima prajitura pentru prepararea careia s-a folosit crema de branza si cafea, impreuna cu biscuitii moi.
Istoria numelui
Tiramisu nu s-a numit Tiramisu dintotdeauna. Candva demult se numea "Bagatela Toscana". S-a stabilit ca prima "Bagatela Toscana" a aparut intr-o bucatarie unde se pregateau bunatati pentru vizita Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Cosimo a fost atat de multumit de desert incat a dorit sa ia la Florenta reteta.
Prajiturii i s-a mai spus si "Supa Ducelui". Tradus exact Tiramisu inseamna "ridica-ma", cu certitudine de la calitatile afrodisiace recunoscute.
Una peste alta, Venetia, Lombardia, Piemonte si Toscana isi disputa, inca, paternitatea acestei prajituri.
Ingredientele pentru Tiramisu sunt oua, zahar, celebra mascarpone, alcool (obligatoriu lichior de Marsala), biscuiti, cafea rece si caca