Europenii trag învăţăminte în urma crizei Greciei. Comisarul european al Afacerilor Monetare doreşte aplicarea unor sancţiuni bugetare automate în caz de derapaj economic, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Europenii trag învăţăminte în urma crizei Greciei. Comisarul european al Afacerilor Monetare doreşte aplicarea unor sancţiuni bugetare automate în caz de derapaj economic, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Olli Rehn va propune pe 12 mai ca Pactul de Stabilitate al zonei euro să capete un caracter şi mai constrângător şi ca unele sancţiuni bugetare să fie aplicate automat.
El expunea aceste idei miercuri deputaţilor europeni, care deplângeau absenţa sancţiunilor şi subliniau lipsa controlului în statele membre, ei caracterizând relaţia guvernelor cu Bruxelles-ul ca pe un "gentleman’s agreement".
Rehn doreşte să schimbe însă toate acestea şi să extindă supravegherea bugetară europeană şi dezechilibrelor de tip macro-economic. La fel, Rehn va propune şi un mecanism de gestiune de criză, de tipul celei din Grecia, un mecanism care să se aplice punctual şi doar ca o ultimă soluţie.
Supravegherea şi verificarea cifrelor comunicate de statele membre şi centralizate de oficiul european pentru statistică, Eurostat vor rămâne mai departe deficitare, a atras însă atenţia directorul Eurostat, Walter Radermacher.
El a explicat că pentru moment şi-n absenţa altor reguli, Eurostat se va baza ca şi până acum în mare parte pe datele comunicate de autorităţile naţionale, date care, cum a fost în cazul Greciei pot fi departe de realitate.
În fine, multiplele carenţe ale Pactului de Stabilitate al zonei euro au fost expuse în cadrul discuţiei cu deputaţii europeni. Pactul a fost reformat ultima dată în 2003, când i s-a adus mai multă supleţe.
Unele state membre ar fi ostile u