ANI nu mai poate controla averile, o parte din legea ANI fiind declarată neconstituţională.
ANI nu mai poate face sesizări, nu va mai avea activitate de control şi nu mai poate cere confiscarea averilor, în urma deciziei date de Curtea Constituţională.
Este vorba de mai multe capitole care au fost declarate neconstituţionale în procesul din cazul Şerban Brădişteanu. Avocata Alice Draghici este cea care a câştigat procesul prin care cele mai importante părţi ale legii au fost declarate neconstituţionale, astfel că parlamentarii nu vor mai fi obligaţi să-şi declare averile.
Avocata Alice Drăghici a contestat în dosarul Brădişteanu, în cazul căruia ANI a propus confiscarea sumei de 3, 6 milioane de euro, mai multe articole din legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Inegritate.
Astfel, a fost declarat neconstituţional articolul 6 care prevăd că "la solicitarea motivată a inspectorului de integritate, conducătorii autorităţilor, instituţiilor sau societăţilor publice ori private, cei ai regiilor autonome sunt obligaţi să comunice acestuia, în termen de cel mult zece zile lucrătoare, datele, informaţiile, înscrisurile şi documentele prevăzute la articolul 5, indiferent de suportul acestora, precum şi date, informaţii sau documente pe care le deţin, care ar putea conduce la soluţionarea cauzei".
Articolul 7 se referă la posibilitatea ca inspectorul de integritate să dispună, fără acordul persoanei verificate a unei expertize, pentru lămurirea neconcordanţelor dintre sesizare şi întinderea bunurilor menţionate în declaraţie, potrivit Mediafax.
Articolul 8 stabileşte activitatea de verificare, modilitatea de întocmire a actelor de constatare şi a proceselor verbale.
CC a declarat neconstituţional inclusiv, articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI: verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depn