Economia locala a fost indelung sprijinita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si de guvern, dar merge tot prost, deoarece competitivitatea a ramas un mister pentru firme. Totusi, urmatorii ani deschid firmelor oportunitati de a isi imbunatati performantele, sustin bancherii prezenti la un seminar organizat de BNR.
Firmele romanesti se afla acum in prima faza a competitivitatii, aceea bazata pe "factori", adica pe resurse naturale si pe forta de munca ieftina, crede Misu Negritoiu, director general al ING Bank Romania.
Competitia pe piata locala este slaba si se poarta in special la nivel de preturi, nu de tehnologii. Negritoiu a dat exemplul industrei textile locale care nu s-a reinventat deloc in ultimul timp: "La noi nici macar tiparele hainelor nu se schimba".
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii / Si nu ucid cu mintea tainele ce le-ntalnesc in calea meaLucian Blaga
Dincolo de pretul scazut, firmele exportatoare au incercat sa isi creeze un avantaj din cursul de schimb, prin influentarea politicii monetare a bancii centrale. In 2006-2007, cand cursul se aprecia, exportatorii au venit in fata BNR scandand "Isarescu nu uita, banca nu este a ta", somand institutia sa intervina ca sa deprecieze leul, isi aminteste Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Doar cu sprijinul bancii centrale si al autoritatilor, firmele nu pot deveni insa mai competitive, sustine Negritoiu. Ultimii ani au venit cu cresteri mari de salarii, asa incat forta de munca ieftina nu mai este un atu pentru firmele locale.
Prin urmare, ele va trebui sa faca pasul spre stadiul urmator: sa obtina competitivitate prin investitii si inovatie. Ca sa evolueze, firmele au nevoie de schimbarea strategiei, a modelului de business, spune Negritoiu. El sustine ca actuala criza economica a deschis pentru firme o fereastra de oportunitate. Multe companii