Tehnicienii din Ministerul Finantelor evita sa angajeze vreun termen sau sa anunte vreo modificare concreta in legislatia fiscala si asteapta ca politicienii sa indice in cele din urma o directie, facandu-i pe consultanti sa nu creada in efectele noii legi a responsabilitatii fiscale. La seminarul "Cum poate fi modernizat sistemul fiscal? Ce vor oamenii de afaceri si ce poate oferi Ministerul Finantelor?", organizat de ZF impreuna cu KPMG, Zamfirescu, Racoti, Predoiu si BDO Tax, multe intrebari au ramas fara lamuriri oficiale.
"Toata lumea vorbeste de reducerea cheltuielilor publice pentru atingerea tintei de deficit bugetar. Dar, in egala masura, se discuta si de cresterea veniturilor, iar primul lucru care se vehiculeaza este majorarea TVA. Cresterea acestei taxe este o solutie pentru indeplinirea obiectivului de deficit. Exista tari care au adoptat deja aceasta masura, insa s-a demonstrat, cel putin pe termen scurt, efectul contrar", a spus Ramona Jurubita, partener Servicii Fiscale, KPMG.
Ea apreciaza ca, in masura in care o majorare a TVA ar deveni inevitabila in 2011, decizia ar trebui adoptata in contextul unui mix de politici fiscale.
"Unele tari au decis majorarea TVA si reducerea contributiilor sociale. Pot fi amintite Germania, Italia, Franta. O majorare cu 1% a TVA a fost insotita de reducerea cu doua puncte procentuale a constributiilor sociale. Efectul adoptarii unui astfel de mix de politici fiscale, pe termen mediu, este majorarea veniturilor la bugetul statului", a explicat Jurubita.
Reprezentanta KPMG a precizat ca mai exista si alte masuri pentru colectarea eficienta a taxelor la buget legate de gradul de conformare a contribuabililor. Ea a adus in discutie necesitatea schimbarii atitudinii autoritatilor fiscale privind gradul de conformare a contribuabililor. "Contribuabilii care platesc taxe la timp se confrunta un