La cinci de la intrarea Romtelecom pe piata de servicii internet si lansarea de catre Connex (Vodafone) a primelor servicii de date mobile 3G - doua dintre cele mai importante evenimente care au marcat evolutia pietei locale internet, numarul de utilizatori a crescut de peste sapte ori, iar preturile au scazut dramatic.
In aprilie 2005, cand fostul monopol din telefonia fixa intra pe piata internet, salariul mediu pe economie era de 210 euro, numarul de conexiuni de "mare viteza" era de 750.000, iar putin peste 10 milioane de romani aveau un telefon mobil. Romtelecom vindea la acea data o conexiune la net cu viteza de 2 Mbps cu 70 de euro pe luna.
Connex, actualul Vodafone, era la acea vreme unul dintre primii operatori din regiune care lansau servicii de date mobile 3G. Tariful de lansare al serviciilor 3G era de 33 de dolari pentru un abonament special care includea si servicii de voce si de 3 dolari pe luna pentru clientii care aveau deja abonament si doreau doar sa adauge serviciile 3G. La distanta de cinci ani Romtelecom inca are in oferta net la 2 Mbps - dar il vinde de 14 ori mai ieftin, cu 5 euro, iar numarul de utilizatori de net mobil intr-adevar de mare viteza a ajuns la cateva milioane. Vodafone vinde acum si cu mai putin de un euro accesul la net mobil, iar viteza a crescut de la 384 kbps la peste 21 Mbps. In total, aproximativ cinci milioane de romani au telefoane conectate la net, iar anual peste un milion de minute sunt alocate videotelefoniei - unul dintre serviciile care sunt posibile doar prin 3G.
"Segmentul de internet broadband a avut in ultimii ani o evolutie spectaculoasa, crescand de la un numar care trecea cu putin de 750.000 de conexiuni in banda larga la finalul anului 2005 la un numar estimat de peste 5 milioane la finalul anului trecut", comenteaza Catalin Marinescu, presedintele arbitrului telecom. "Viteze