Este pasionată de meseria ei, de medic kinetoterapeut, şi are mari satisfacţii când oameni foarte bolnavi încep din nou să meargă şi... să zâmbească.
A vrut să devină medic după ce o cunoştinţă i-a spus că una dintre cele mai frumoase facultăţi, dar nu şi una dintre cele mai uşoare, este kinetoterapia. Şi-a dat seama încă din timpul studiilor că nu a greşit când a făcut această alegere. "Am făcut stagiile clinice în mai multe spitale din Bacău şi am avut ocazia să văd oameni foarte bolnavi care, după tratament, deveneau din nou independenţi. Nu se compară nimic cu această satisfacţie", spune Livia Bordoţ.
Mâinile ei fac minuni în cazul foarte multor boli, precum şi în recuperarea post-traumatică sau de după operaţii. Luxaţiile, entorsele, piciorul plat la copii, scolioza, cifoza, hemiparezele, de fapt cam toate afecţiunile membrelor inferioare şi ale coloanei se pot vindeca sau ameliora prin exerciţiile făcute sub coordonarea unui kinetoterapeut.
După ce a terminat facultatea, a avut şi prima experienţă personală în recuperare. O doamnă de peste 70 de ani, care suferise un accident vascular cerebral, rămăsese cu jumătate de corp paralizat. Livia i-a arătat întâi cum ar trebui să se mişte, refăcându-i vizual mişcările naturale ale corpului uman, a impulsionat-o să gândească pozitiv şi i-a mişcat în fiecare zi mâinile şi picioarele, prin exerciţii speciale. "Când, după două săptămâni, am văzut că poate să ducă o ceaşcă de cafea singură la gură, iar după alte câteva, să meargă prin casă cu un cadru metalic, mi-a dat puterea să cred în această meserie", îşi aminteşte Livia.
Un sistem bolnav
Din păcate, sistemul de sănătate este mai bolnav decât toţi pacienţii ei, iar salariile de mizerie din spitale au îndreptat-o către sistemul privat. După ce a lucrat o vreme în Bucureşti, fiind în imposibilitatea de a-şi susţine chiria şi cheltuielile din