Pe vremuri, oamenii se considerau fericiti daca reuseau sa supravietuiasca. Sa ai ce manca, unde dormi sau sa fii in siguranta erau tot atatea motive de fericire. Chiar daca si in prezent exista zone ale lumii unde fericirea inseamna acelasi lucru, in lumea occidentala lucrurile s-au schimbat fundamental.
Multi dintre noi habar nu au ce inseamna sa fii fericit. Unii cred ca totul se reduce la a avea un corp frumos, o cariera grozava si multi bani sau faima. Si totusi asta nu e totul, dupa cum putem constata cu usurinta privind la dramele care umplu paginile ziarelor mondene.
Un excelent argument in acest sens este oferit de un studiu realizat de dr. Robert Biswas-Diener pe un trib de razboinici Maasai din Kenya. Chiar daca nu detin bunuri materiale si, in general, nimic din ceea ce se intelege in lumea occidentala prin bogatie si bunastare materiala, acestia se arata a fi cel putin la fel de fericiti, scrie howstuffworks.com .
Si atunci, daca "banii nu aduc fericirea", asa cum este indeobste acceptat, care este sursa acesteia?
"Cei care cauta cu disperare fericirea deseori nici nu realizeaza ca o au", declara dr. Robert Holden, citat de CNN. Secretul consta de fapt in a fi impacat cu tine insuti, iar acest sentiment nu este asa de greu de obtinut, pe cat este de admis.
In primul rand, trebuie sa ne acceptam asa cum suntem, cu calitatile si defectele noastre. Psihologii spun ca acest lucru depinde foarte mult de felul in care ne-au tratat parintii nostri sau cei alaturi de care am copilarit.
Inainte de a deveni adulti, copiii isi formeaza primele pareri despre ei insisi cu ajutorul opiniilor exprimate de parinti in ceea ce ii priveste. Daca mama si tata ii trateaza cu dragoste si intelegere, copiii vor creste acceptandu-se mai usor pe ei insisi asa cum sunt.
In schimb, o atitudine nega