“De la introducerea constatarii amiabile (1 iulie 2009) pana la finalul anului trecut, companiile de asigurari au avizat favorabil circa 110.000 de dosare, reprezentand 58% din totalul cazurilor sesizate”, a declarat Angela Toncescu, presedinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Restul dosarelor de dauna au fost solutionate de catre politie, fie pentru ca soferii nu s-au inteles pe cale amiabila, fie pentru ca nu se incadrau in prevederile constatului amiabil sau pur si simplu pentru ca nu stiau de existenta lui.
Numarul de solutionari de catre politie a accidentelor soldate numai cu pagube materiale a scazut, sustine si Toma Paul, comisar sef al Politiei Rutiere, care mai spune ca "in primul trimestru di 2010 fata de aceeasi perioada a anului trecut numarul de solutionari ale unor astfel de accidente a scazut cu 67.431 de cazuri, respectiv cu 72,94%".
"Aceasta pentru ca multi aleg din proprie initiativa aceasta modalitate de solutionare a venimentelor rutiere si pentru ca oricum in actiunea de constatare a accidentelor s-ar fi ajuns in cele din urma la asiguratori", a mai spus Toma Paul.
Soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu mai sunt obligati, incepand de la 1 iulie 2009, sa mearga la politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca completeaza si depun la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.
Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale, au fost implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului, accidentul are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier.
Asiguratorii au aplicat sistemul bonus/malus pentru asigurarile obligatorii de raspu