Îngheţarea veniturilor - unul dintre efectele recesiunii economice -, la care s-a adăugat creşterea preţurilor de consum, a afectat serios buzunarul românului în ultimul an. Coşul zilnic în luna martie a fost cu circa 5% mai scump decât anul trecut. Preţurile alimentelor au crescut moderat, dar s-au scumpit mult serviciile şi mărfurile nealimentare.
Iulian Dinu este un bucureştean de 32 de ani angajat în mediul privat, unde, pe fondul crizei financiare, salariile au stagnat sau chiar au scăzut. El câştigă lunar 2.000 de lei net şi spune că în ultimul an salariul său a rămas acelaşi, dar cheltuielile din martie 2010 sunt mai mari decât cele făcute în aceeaşi lună a anului trecut. În medie, cheltuielile sale sunt acum cu 10-15% mai mari faţă de anul trecut.
„Cea mai mare parte a salariului merge către plata ratelor, întreţinere şi motorină, peste jumătate, şi doar un sfert cheltuiesc pe mâncare", declară bărbatul, spunând că nu-i mai rămân bani pentru îmbrăcăminte sau pentru investiţia în produse de uz casnic.
La controale medicale evită să meargă mai ales din pricina costurilor şi îşi face drum la medic doar dacă apare ceva grav. Ocazional, cumpără ziare şi cărţi şi, din când în când, iese la un film. Dinu spune că anul trecut lua masa în oraş o dată pe lună, lux pe care nu şi-l mai permite acum.
Val de creşteri de preţuri
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că printre alimentele care s‑au scumpit în martie faţă de decembrie 2009 se află produsele de morărit şi panificaţie (cu 0,14%), legumele (cu 3,31%), uleiul (1,16%), carnea, cu aproximativ un punct procentual. Şi preţul produselor lactate s-a majorat cu peste jumătate de punct procentual, la fel cafeaua şi băuturile alcoolice. Per total, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,8% în martie 2010, comparativ cu decembrie 2009.
În aceeaşi peri