Dosarele aflate pe rolul instanţelor care cuprind probleme economice şi financiare sunt întârziate din cauza faptului că procurorii şi judecătorii le înţeleg cu dificultate, acest lucru determinând investitorii să privească cu suspiciune piaţa românească.
"Un angajat care fură, pleacă şi este deferit justiţiei. Nu am avut multe cazuri, dar am avut. (...) Am dat până acum două persoane la poliţie. Eu personal am avut mari îndoieli dacă să îi deferim, pentru că oricum nu ajută la nimic. (...) Când ajungi la tribunale şi procurori, înţelegerea problemelor economice şi financiare este limitată. Cineva care primeşte un asemenea dosar nu ştie ce să facă cu el. Ca să poţi înţelege acest dosar trebuie să înţelegi problema, să apelezi la servicii profesioniste. E foarte greu", a spus directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu, citat de Mediafax, amintind de proiectul său de înfiinţare a tribunalelor comerciale.
"Ce să facă pentru a avea judecători şi procurori specializaţi? Să îi trimită la şcoală sau să facă recrutări din piaţă. Există resurse în piaţă, foarte mulţi avocaţi din firmele de avocatură având un nivel foarte ridicat de înţelegere a chestiunilor financiare şi economice", a spus Negriţoiu.
Dând drept exemplu negativ de rezolvare în instanţă situaţia biletelor la ordin, al doilea instrument după numerar, pentru care nu există reglementări fixe de executare imediată în România, Negriţoiu a amintit de cazul Petrom, pentru care au fost necesari doi ani până la ajungerea în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă. "Când ajungi să spui că banii, cam asta reprezintă un bilet la ordin, sunt falşi, atunci ai o mare problemă. Asta este instabilitatea mediului de afaceri", a afirmat directorul ING Bank România, apreciind că mediul de afaceri este mai scump şi mai instabil dacă există insecuritate.
"Lumea se uită la calitatea instanţelor şi ea este