Preturile la energia electrica ar putea creste semnificativ din 2013, in conditiile in care producatorii sunt obligati sa realizeze importante investitii de mediu, a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. "Vin costurile de mediu care vor impinge pretul energiei electrice in sus. In 2013, atunci va fi socul, daca nu se vor obtine niste derogari", a precizat Sandulescu.
Potrivit acestuia, pretul carbunelui creste, in medie, cu 10% pe an. "Aceasta crestere nu s-a resimtit, pana acum, in pretul energiei. Motivul ar trebui explicat de cei de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", a afirmat directorul din Ministerul Economiei.
2010 este ultimul an in care statul roman acorda subventii pentru carbune. Eliminarea subventiilor ar putea avea influenta asupra costurilor de productie a energiei electrice. "Dispare subventia la huila, iar din 2013, necesarul de permise de emisii poluante va trebui cumparat. Romania are 40% energie produsa din carbune", a explicat Sandulescu. Acesta a precizat ca nu se pune problema scumpirii energiei de "maine sau poimaine", ci din 2013.
Producatorii din sectorul energetic care emit dioxid de carbon vor fi nevoiti sa achizitioneze permisii de emisii. In plus, sunt obligati, conform normelor europene, sa realizeze investitii de mediu, in instalatii de desulfurare.
Sandulescu sustine ca o influenta asupra preturilor ar putea fi determinata de investitiile care vor fi realizate in productia energiei din surse regenerabile. Preturile la energia electrica ar putea creste semnificativ din 2013, in conditiile in care producatorii sunt obligati sa realizeze importante investitii de mediu, a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. "Vin costurile de