Au inceput sa apara primele semne de intrebare cu privire la planul de salvare a Greciei. Vor ajunge banii pusi la dispozitie de Europa? Sunt dobanzile cerute de tarile din zona euro destul de mici?
Valoarea imprumuturilor pe care Europa va trebui sa le acorde Greciei ar putea fi de trei ori mai mare decat suma de 30 de miliarde de euro stabilita la sfarsitul saptamanii trecute, conform cotidianului german Handelsblatt, care citeaza surse din cadrul Comisiei Europene, scrie Bloomberg.
"Factura" pe care Europa va fi nevoita sa o plateasca pentru ca guvernul de la Atena sa nu intre in incapacitate de plata s-ar putea ridica la 90 de miliarde de euro in urmatorii ani, conform cotidianului, care mai citeaza un oficial german care considera ca Europa ar putea fi nevoita sa plateasca "de cel putin doua ori mai mult" decat valoarea anuntata.
Ziarele elene au scris la inceputul saptamanii ca Grecia ar putea avea nevoie de pana la 80 de miliarde de euro de la partenerii europeni, dar Bruxelles-ul a calificat aceste afirmatii drept "simple speculatii".
La sfarsitul saptamanii trecute oficialii europeni au cazut de acord sa puna la dispozitia guvernului de la Atena un pachet de imprumuturi de urgenta in valoare de 45 de miliarde de euro, din care 30 de miliarde de euro vor veni de la tarile din zona euro, iar restul de la Fondul Monetar International. Imprumuturile vor avea o perioada de trei ani, la o dobanda de aproximativ 5% (in cazul tarilor din zona euro) si de circa 2,7% (in cazul FMI).
Fitch: Atena va cere in curand bani de la UE
Guvernul condus de premierul George Papandreou va apela la banii Europei in urmatoarele doua saptamani crede un analist al agentiei de rating Fitch. "Nu cred ca vor astepta prea mult si astfel sa se vada ca nu pot strange bani de pe piete", crede Chrystopher Pryce, director in cadrul Fitch. "Vor prefera