Comercianţii nu-şi pot permite să plătească preţurile pe care singuri şi le-au stabilit anul trecut. Luna aceasta se va organiza o nouă licitaţie prin Bursa Română de Mărfuri.
Renovarea pasajului a costat municipalitatea şase milioane de euro, bani care ar fi trebuit să se întoarcă în vistieria Capitalei şi sub forma chiriilor plătite pentru spaţiile comerciale ce aveau să fie amenajate aici.
De când a fost redat în folosinţă, însă, adică de aproape un an şi jumătate, pasajul a rămas gol, ba chiar a început să se deterioreze. Marmura a căzut de pe pereţii exteriori, iar pe cei interior s-a instalat igrasia.
Cu toate acestea, pasajul este considerat un vad comercial bun având în vedere faptul că este tranzitat zilnic de sute de mii de persoane. Acesta a fost şi motivul pentru care 53 de firme s-au prezentat în luna august a anului trecut la licitaţia cu strigare organizată pentru repartizarea spaţiilor.
Au oferit chirii-record
Dintre acestea, cinci au fost declarate câştigătoare, însă doar două s-au prezentat la încheierea contractului de închiriere cu Administraţia Străzilor. „Am renunţat pentru că după ce mi-am făcut calculele mi-am dat seama că nu am cum să plătesc chiria“, ne-a declarat Cristian Stroe, reprezentantul unei firme care ar fi vrut să deschidă în pasaj un centru farmaceutic.
Bucureşteanul povesteşte că licitaţia a început de la 20 de euro pe metrul pătrat şi s-a ajuns pe la 130 – 150 de euro sau chiar 200 de euro, în cazul celor care voiau să amenajeze chioşcuri de ziare. Spaţiile variază între 60 şi 100 de metri pătraţi.
„Este un preţ enorm, mai ales în actualul context economic. Se practica în urmă cu doi, trei ani în Piaţa Victoriei, acum nici măcar pe Magheru nu mai sunt chirii care să sară de 100 de euro metrul pătrat“, ne-a declarat consilierul imobiliar Radu Zilişteanu.
Reprezentanţii