Procesul poliţiştilor ieşeni acuzaţi de fapte de corupţie s-ar putea muta la Bucureşti pentru jumătate de an. Avocaţii celor 14 inculpaţi s-au plâns instanţei de la Tribunal de faptul că interceptările făcute de procurori au adus atingere vieţilor private ale agenţilor.
Ora 17.30 Judecătorii Tribunalului Iaşi au amânat momentul pronunţării cu privire la excepţiile invocate astăzi de avocaţii celor din „lotul Rutiera“. Instanţa va lua o decizie mâine sau cel mai târziu în cursul zilei de luni.
Procesul celor 14 poliţişti de la Rutieră judecaţi pentru fapte de corupţie ar putea fi reluat la Iaşi abia peste jumătate de an, dacă Tribunalul decide să trimită dosarul la Curtea Constituţională. Prezenţi astăzi în sala de judecată la un nou termen, avocaţii inculpaţilor au invocat excepţia de neconstituţionalitate a articolului de lege din Codul de procedură penală care permite anchetatorilor să facă interceptări audio-video şi telefonice înainte de începerea urmăririi penale, aşa cum s-a întâmplat şi în „dosarul Rutiera“. „Mare parte din rechizitoriul făcut de procurori se fundamentează pe interceptările telefonice realizate înainte de începerea urmăririi penale. Cel mult, aceste interceptări ar trebui să aibă rol informativ, în niciun caz să constituie probe“, a spus Sandra Grădinaru, unul dintre apărători.
Avocatul le-a mai precizat judecătorilor de la Tribunal că interceptările obţinute de anchetatori au încălcat flagrant dreptul inculpaţilor la viaţa privată.
„Am cerut instanţei să suspende judecarea la Iaşi a dosarului şi să-l trimită la Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei invocate“, a mai spus avocatul.
Până la închiderea ediţiei, instanţa de judecată nu a hotărât dacă admite sau nu punctul de vedere al apărătorilor poliţiştilor judecaţi. Dacă dosarul va rămâne la Iaşi, procesul va continua pe 13 mai, d