Piata auto a inceput sa isi revina usor, comertul a mers mai bine, iar bursa a inregistrat a treia cea mai mare crestere din lume, in primul trimestru din acest an. Insa, inseamana aceste lucruri ca Romania va fi, in sfarsit, pe plus, din punct de vedere economic?
Desi in luna februarie volumul cifrei de afaceri din domeniul comertului cu autovehicule si motociclete a scazut cu 27,8 la suta, in luna urmatoare aceasta s-a majorat cu 3,5 de procente, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
De asemenea, in luna martie, s-a inregistrat o imbunatatire a situatiei la vanzarile de masini, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Astfel, s-au vandut cu 20 de procente mai putine masini decat in martie 2009, dupa ce, pentru mai mult de 16 luni, scaderile se ridicau la 40 - 50 la suta, potrivit datelor furnizate de mai multe companii din piata pentru Ziarul Financiar.
Totusi, dealerii s-ar putea sa fie prea optimisti. Potrivit datelor oficiale furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in martie 2010 au fost inmatriculate doar 5.405 de vehicule noi, reprezetand o scadere de 48,33 la suta fata de martie 2009. Pentru comparatie, dealerii spun ca au vandut 10.500 de masini noi.
O veste buna vine si din partea operatorului aerian Tarom, care a raportat o crestere de 26 de procente a numarului pasagerilor transportati in primele trei luni ale anului, ajungand la 415.000 de persoane. Acest lucru ar putea insemana atat o crestere a numarului calatorilor in scop de afaceri, cat si a numarului turistilor.
Anul trecut, Tarom a inregistrat venituri de 1,1 miliarde de lei (260 de milioane de euro), in scadere cu 413 milioane de lei fata de nivelul din perioada similara din anul precedent.
Desi vanzarile au ramas la aproximativ acelasi nivel di