Alin Gălăţescu, cunoscutul critic de modă, a decis să facă la Cluj un festival internaţional de modă - Cluj Fashion Week, în care muzica, fotografia, filmul şi teatrul se întrepătrund fericit, având drept ax central moda. Alegerea oraşului de pe Someş ca şi gazdă a acestui festival a avut la bază considerentul că aici se află “cea mai bună şcoală de modă din ţară, pepiniera cu cele mai reprezentative rezultate din România”, cum numeşte Gălăţescu UAD-ul.
Nu neg faptul că Universitatea de Arte şi Design (UAD) din Cluj nu face treabă bună la acest capitol, dar, cu toată dragostea mea pentru acest oraş, trebuie să recunosc că Clujul e departe de a fi o capitală a modei. Ce se întâmplă în laboratoarele UAD-ului nu are nimic de-a face cu ce se întâmplă pe străzile oraşului. Noi, clujenii, nu avem nimic în comun cu moda. Aici nu vezi oameni excentrici vestimentar, după care să întorci capul, nu se creează trenduri, nu se combină hainele într-un mod ieşit din comun.
Majoritatea preferăm să ne îmbrăcăm cu haine cumpărate din piaţă sau de la second hand-uri şi outlet-uri (centrul oraşului e plin de ele), dar chit că asta poate fi “la modă” şi sună bine, nu înseamnă că din cumpărăturile pe care le facem scoatem ceva de preţ şi de neuitat. Ne îmbracăm ieftin, la propriu şi la figurat. În oraş nu există niciun brand internaţional de înaltă clasă, au fost deschise câteva la un moment dat, dar s-au închis pentru că nimeni nu le trecea pragul. Cele mai vânate firme sunt Zara, Mango, Berksha, Vero Moda şi încă vreo două de genul ăsta, or asta nu e suficient pentru a creiona oraşului o imagine de capitală a modei.
Să fim bine înţeleşi. Nu îmi doresc să devenim snobi şi să dăm bani mulţi pe haine care au doar o etichetă preţioasă, ci să fim creativi, vizionari, excentrici şi preocupaţi de imagine. Nu suntem şi nu cred că vom fi vreodată. Suntem mult mai interesaţi d