Problema vaselor proeminente de sânge în membrele inferioare poate fi rezolvată la cabinetele specializate, fără anestezie, în aproximativ 30 de minute.
Varicele sunt produse de stagnarea sângelui în venele superficiale ale picioarelor. Metodele moderne de tratament nu necesită internare, iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi, purtând un ciorap sau un bandaj compresiv. În plus, îşi poate relua activitatea în aproximativ 24 de ore de la intervenţie.
Micşorarea calibrului venos şi chiar alipirea pereţilor vasului în zonele cu probleme sunt posibile datorită anatomiei sistemului venos, care face ca sângele din vasul afectat să fie preluat de ramificaţii venoase vecine. Medicul investighează în prealabil circulaţia venoasă la nivelul piciorului afectat, printr-o ecografie Doppler.
Scleroterapia usucă vasul
Una dintre metodele care nu necesită bisturiu este scleroterapia ghidată ultrasonografic (UGS). Ea constă în injectarea unei substanţe care inflamează şi usucă vasul, sub control ecografic. Pacientul resimte nişte înţepături în zona tratată, iar durerile postintervenţie sunt minime. Metoda permite şi corectarea venelor situate în profunzime, dar nu poate interveni asupra venelor cu un calibru mai mic de 3 mm.
Totuşi, prin faptul că favorizează încărcarea cu sânge a acestora, le oferă indirect beneficii. În funcţie de cât de afectat este piciorul, persoana în cauză va avea nevoie de până la cinci şedinţe de UGS.
Tratament chirurgical nou
Ca şi metodele endovenoase, chirurgia modernă în caz de varice nu necesită internare şi nici anestezie generală, conferă un aspect estetic postoperator, iar pacientul se poate mobiliza şi îşi poate relua activităţile imediat după operaţie. Metoda este cunoscută sub diverse denumiri (ASVAL , VANST) şi se utilizează şi în centrele specializate din România.
Spre deosebire de tehnicil