CCR a declarat, miercuri, neconstituţionale în integralitate, capitolele I şi VI din Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate, plus alte câteva articole importante din această lege, astfel că declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice.
Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţional articolul 10, literele e, f şi g. La litera e se se prevede că persoanele însărcinate din cadrul instituţiilor vizate de lege „asigură publicarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire. Declaraţiile de avere şi de interese se păstrează pe pagina de internet cel puţin 5 ani de la publicare, după care se arhivează potrivit legii“.
De asemenea, aceste persoane „trimit Agenţiei, în termen de cel mult 10 zile de la primire, copii certificate ale declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese primite, pe care Agenţia le publică pe pagina proprie de internet, în termen de 30 de zile de la primirea acestora, şi le menţine publicate pe durata prevăzută de dispoziţiile lit. e“, se spune la litera f.
Tot persoanele respective „publică pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, numele şi funcţia persoanelor care nu depun declaraţia de avere sau declaraţia de interese în termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere, date pe care le comunică Agenţiei“, se menţionează în articolul 10, la litera g.
Averile demnitarilor nu vor mai fi verificate
Totodată, a fost declarat neconstituţional, în integralitate, capitolul I, care include dispoziţiile generale ale legii, astfel că ANI nu va mai putea să verifice averea dobândită de persoanele care îndeplinesc funcţii pub