Sectorul constructiilor, alaturi de metalurgie, electrocasnice si chiar IT sunt cel mai greu acceptate de asiguratori in contextul crizei, in timp ce energia, industria alimentara si a bauturilor, a tutunului sau a carburantilor suscita un interes ridicat pentru companiile care ofera asigurari de credit comercial, afirma Eduard Simionescu, manager in cadrul Marsh, unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari pe piata locala.
La randul sau, Iulian Turcu, director de vanzari pe segmentul B2B (colectare de creante de la debitori persoane juridice) la firma de recuperare de creante Kruk, afirma ca la nivelul pietei cele mai multe intarzieri la plata sunt in domeniile telecom, leasing si imobiliare.
"Rata de succes (totalul creantelor recuperate din total volume primite la colectare - n. red.) a scazut, la nivelul pietei, de la 50-60% in 2008 la 30-35% in 2009, iar de la inceputul anului cu inca 7-9 procente. Pentru anul 2010 ma astept la scaderi in continuare", a declarat Turcu.
Companiile de recuperare de creante au primit spre colectare anul trecut, pe segmentul contractelor intre companii, un volum de creante de 121 mil. euro, aferent a 82.000 de cazuri, potrivit datelor Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC). Din totalul volumului primit, firmele specializate au reusit sa recupereze doar 38,7 mil. euro din cauza conditiilor economice dificile si a problemelor de cash-flow cu care s-au confruntat companiile.
Numai una din cinci firme isi mai permite o asigurare de credit comercial
Doar 20% din companiile care vor o asigurare de credit comercial si primesc o oferta de la asigurator ajung sa incheie un contract, estimeaza Eduard Simionescu.
"Inainte de criza, tuturor le mergea bine si multe companii spuneau ca nu au nevoie de o astfel de asigurare. In 2009, cererea din partea clientilor a crescut semnificativ, dar pu