Analiştii de la Unicredit avertizează că principalul risc pentru acest an în România este reprezentat de situaţia fiscală, în condiţiile în care performanţa economiei va rămâne slabă. Astfel, pentru a atinge ţinta de deficit bugetar din acest an, de 5,9% din PIB, "sunt necesari noi paşi în adoptarea unor ample reforme structurale pentru reorganizarea sectorului public (legea unitară a salarizării, legislaţia revizuită a pensiilor şi reorganizarea agenţiilor de stat)", consideră Unicredit.
Chiar dacă există perspective mai bune pentru restructurări semnificative ale sectorului public, "rezistenţa socială faţă de aceste măsuri s-ar putea amplifica în perioada următoare", anticipează analiştii grupului bancar. "Vedem un risc important ca deficitul bugetar să crească semnificativ, pe fondul presiunilor sociale, care sunt însă contracarate de ancorarea cheltuielilor publice prin acordul cu FMI şi de restructurările din sectorul public", se spune în raportul trimestrial.
"În consecinţă, prognoza noastră pentru deficitul bugetar s-a îmbunătăţit, aproape de nivelul ţintit pentru anul acesta, cu ajustări suplimentare în următorii ani", mai arată analiştii.
Condiţiile sociale din România se vor înrăutăţi în 2010
Analiştii Unicredit estimează că România va ieşi din recesiune în acest an, cu un avans al economiei de 0,4%, însă avertizează că redresarea va fi marcată de înrăutăţirea condiţiilor sociale, factor ce va limita consumul intern. În raport, Unicredit îşi menţine prognozele de creştere a PIB din 2010 şi 2011 la 0,4%, respectiv 3,5%, dar publică şi prima estimare pentru evoluţia economiei româneşti din 2012, an pentru care mizează pe accelerarea creşterii, la 4,5%. "România va ieşi din recesiune în 2010, însă redresarea va fi marcată de deteriorarea condiţiilor sociale, care vor limita consumul, în timp ce reluarea investiţiilor va dev