Mobilizare generală pentru salvarea legii ANI, după ce Curtea Constituţională a redus masiv din atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate. Pentru rezolvarea situaţiei, s-a constituit un grup de lucru, format din reprezentanţi ANI, ai societăţii civile şi membri ai comisiilor juridice ale Parlamentului. Scopul grupului e să analizeze neconstituţionalităţie legii privind funcţionarea Agenţiei.
Mobilizare generală pentru salvarea legii ANI, după ce Curtea Constituţională a redus masiv din atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate.
Pentru rezolvarea situaţiei, s-a constituit un grup de lucru, format din reprezentanţi ANI, ai societăţii civile şi membri ai comisiilor juridice ale Parlamentului. Scopul grupului e să analizeze neconstituţionalităţie legii privind funcţionarea Agenţiei.
Între timp, Guvernul a anunţat că analizează varianta promovării unei Ordonanţe de Urgenţă, care să permită Agenţiei Naţionale de Integritate să funcţioneze în continuare conform cerinţelor europene.
O altă variantă analizată de Executiv este de a realiza o "mediere" între comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi reprezentanţi ai Guvernului, astfel încât să fie identificată o soluţie.
Între timp, organizaţiile membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată solicită Guvernului "să adopte de urgenţă un act normativ, care să asigure continuitatea instituţională şi funcţională a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Reprezentanţii organizaţiilor arată că au luat act "cu surprindere şi îngrijorare" de decizia Curţii, care reprezintă, în opinia lor, "un uriaş şi grav pas înapoi în cadrul eforturilor de combatere a corupţiei şi de impunere a unor minime standarde de integritate în spaţiul public".
La rândul său, ministrul Justiţiei dă asigurări că instituţia pe care o conduce va oferi "întreg sprijinul", pentru ca Agenţia Naţională de I