Picturile braşovencei au ajuns până în Franţa, Olanda sau Japonia. Una dintre lucările ei se află în colecţia personală a fostului preşedinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski.
Sofia Jinga, în vârstă de 70 de ani, este o pictoriţă de renume mondial şi a visat, de când era copil, să se ocupe de pictură. Părinţii nu au fost de acord şi au insistat ca ea să-şi facă o meserie din care să câştige bani. Astfel, a absolvit Politehnica Braşov, secţia Automobile şi Tractoare şi a lucrat ca inginer.
Nu a renunţat la visul ei de a deveni pictoriţă şi, la vârsta de 37 de ani, s-a înscris la Şcoala Populară de Artă din Braşov, secţia Ceramică. „După doi ani, am trecut la Pictură şi grafică. Am avut parte de de profesori foarte bine pregătiţi, iar profesoara mea, Alexandrina Gheţia, mi-a spus că am un talent înnăscut", povesteşte Sofia Jinga.
Recunoscută pe plan mondial
Talentul ei a fost apreciat şi de cei din jurul ei, pictoriţa obţinând premii importante încă de la primele participări la expoziţii. „Prima pictură cu care am luat premiu a fost un portret în gen Van Gogh şi atunci am căpătat mai multă încredere în mine.
Sunt orginală şi am propriul meu stil de a picta. Acesta mi l-am format după impresionism şi expresionism. Fiecare zonă abstractă am compus-o în figurativ. Lucrez foarte repede, dar îmi gândesc mult lucrarea înainte de a mă apuca de ea", spune pictoriţa.
De-a lungul carierei, braşoveanca a participat la expoziţii mari din România, Franţa, Japonia, Olanda şi Polonia. Totodată, Sofia Jinga a avut şi propriile ei expoziţii, iar cea mai mare a fost în 2006, la Chişinău, unde a avut expuse 90 de tablouri. Pentru artistă, toate sunt la fel de importante.
„Cel mai mult îmi place când îmi aleg o tematică şi fac mai multe picturi pe respectiva temă. Am abordat natura statică, am făcut portrete, tema dantelei, marea, pădurea, munţi