Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a desfăşurat investigaţii complexe în ceea ce priveşte utilizarea de programe pentru calculator, în cadrul companiilor şi instituţiilor în zona Dobrogea. Conducerea Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, modul în care a fost aplicată de către poliţişti legea din domeniul drepturilor de autor asupra programelor de calculator, în zona de sud-est a României, în perioada 2009 - 2010. La acest eveniment au participat reprezentanţi de la nivel central şi local ai Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Comisarul-şef Dan Bucur, Directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a declarat că „apărarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv prevenirea şi combaterea pirateriei software, constituie, de câţiva ani, una dintre priorităţile Poliţiei Române în contextul îndeplinirii angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, combaterea pirateriei constituie una dintre priorităţile Poliţiei Române, iar piratarea programului de calculator reprezintă un pericol grav, care afectează sănătatea muncii"
Încercările de piratare evidenţiază riscul la care se expun companiile
Echipe ale inspectoratelor de poliţie din Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea, coordonate la nivel local şi central de către parchete, au verificat legalitatea utilizării software-ului în cadrul companiilor. În perioada 2009 - 2010, mai mult de 60 de companii din aceste judeţe au fost verificate, în nouă cazuri fiind descoperite încălcări ale drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Tot în această perioadă, instanţele judecătoreşti din România au pronunţat 28 de hotărâri de condamnare, patru dintre acestea f