Televiziunea publica a incheiat anul 2009 cu un deficit de 48 milioane de lei, mai mic decat cel de 53,8 de milioane de lei inregistrat in 2008, potrivit Raportului de activitate pe 2009, publicat pe site-ul institutiei. Anul trecut, TVR a inregistrat ventiuri totale de 572 milioane de lei, cheltuielile totale ridicandu-se la 620 milioane lei. In preambul, raportul arata ca SRTv "s-a confruntat, in 2009, cu o situatie economica extrem de dificila, cauzata, in cea mai mare parte, de factori externi".
Acestia sunt, potrivit raportului, "restrangerea pietei de publicitate, restrangerea alocatiilor bugetare, mentinerea precum si aparitia unor prevederi legislative cu impact negativ, atat asupra veniturilor institutiei, cat si a cheltuielilor institutiei, scaderea numarului de abonati, persoane fizice si persoane juridice".
Documentul sustine ca managementul televiziunii publice a incercat sa atenueze pierderile si sa mentina "o calitate ridicata a programelor canalelor Televiziunii Romane, gasind solutii pentru eficientizarea activitatii, in conditiile unui buget de austeritate". Raportul pune situatia sa in contextul "anului negru" ce a afectat piata media din Romania si afirma:
"In ciuda tuturor apelurilor facute, clasa politica a preferat sa taca, uitandu-se cu cinism la agonia unui segment fundamental al democratiei, un element in lipsa caruia nici nu se poate vorbi despre democratie".TVR publica acest raport la scurt timp dupa ce raportul precedent - cel pe 2008 - a fost respins in Parlament, ceea ce aduce cu sine demiterea Consiliului de Administratie, condus de Alexandru Sassu, presedinte-director general. CA ramane in exercitiu, fara putere de decizie, pana la numirea unui Consiliu.
UPDATE Ce mai spune, intre altele, raportul SRTv:
"(...) cu toata subfinantarea cronica, a considerat ca, in indeplinirea misiunii sale lega