Brazilia găzduieşte vineri, 16 aprilie, o reuniune la vârf a grupului BRIC, format din patru mari ţări emergente : Brazilia, căreia i se adaugă Rusia, India şi China. Patru giganţi economici se întâlnesc pentru a-şi arăta forţa şi a spune lumii şi în special lumii occidentale că trebuie să ţină cont de ponderea lor în relaţiile internaţionale : iată semnificaţia acestei reuniuni la vârf, a doua de acest gen.
Brazilia găzduieşte vineri, 16 aprilie, o reuniune la vârf a grupului BRIC, format din patru mari ţări emergente : Brazilia, căreia i se adaugă Rusia, India şi China.
Patru giganţi economici se întâlnesc pentru a-şi arăta forţa şi a spune lumii şi în special lumii occidentale că trebuie să ţină cont de ponderea lor în relaţiile internaţionale : iată semnificaţia acestei reuniuni la vârf, a doua de acest gen.
Într-un context în care de multă vreme lumea este guvernată de marile puteri industriale, aceste patru mari ţări în curs de dezvoltare cer de fapt să fie asociate la deciziile planetare. Ele reprezintă 40% din populaţia mondială şi 16% din Produsul Intern Brut al Planetei. În perioada 2000 - 2008, cele patru ţări s-au constituit şi ca o locomotivă a creşterii economice, spun experţii.
Cele patru ţări încearcă în primul rând să exercite presiuni asupra marilor puteri industriale, pentru a proceda la o reformă a instituţiilor financiare mondiale.
Pe agenda discuţiilor se impune însă şi un alt subiect, cel al sancţiunilor pe care le cere Occidentul împotriva Iranului. De notat că în privinţa acestui dosar, China este departe de a fi pe aceeaşi lungime de undă cu Statele Unite şi cu europenii.
Grupul BRIC mai preconizează de multă vreme adoptarea unei monede internaţionale alternative, adică alta decât dolarul, dar acest lucru nu se va concretiza foarte repede, spun specialiştii. Tot ei subliniază că deseori, cele patru ţări se