Norul de cenuşă degajat miercuri de vulcanul islandez Eyjafjallajokull, care a erupt, a perturbat traficul aerian în numeroase ţări europene, dar nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor, potrivit experţilor citaţi de BBC.
Cea de-a doua erupţie vulcanică înregistrată în Islanda în mai puţin de o lună, care a ţinut la sol o bună parte a avioanelor din nordul Europei, ar putea dura cel puţin câteva săptămâni. „O erupţie care a avut loc în urmă cu un secol a durat un an“, a explicat Thorsteinn Jonsson, de la Institutul meteorologic islandez. „Ultima erupţie s-ar putea calma în două sau trei săptămâni, cam aşa s-a întâmplat cu alte erupţii“.
Din cauza norului imens de cenuşă degajat de vulcan, spaţiul aerian din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Norvegia, Danemarca şi Suedia a fost închis. Traficul aerian din Finlanda, Irlanda, Franţa, Germania şi Spania a fost perturbat. Şi românii au avut de suferit din această cauză. Compania aeriană British Airways a anulat cursa Bucureşti Otopeni - Londra. Avioanele au fost ţinute la sol de teama unor accidente.
„Materialele eruptive, care sunt încărcate cu gaze, încep să se dilate pe măsură ce ajung la suprafaţă. Acest lucru duce la erupţii explozive şi la cenuşă fină care este împrăştiată în atmosferă. Dacă este aruncată suficient de sus, cenuşa poate ajunge la curenţii de mare altitudine şi dispersată pe tot globul, de exemplu din Islanda în Europa. Aceşti curenţi sunt exact cei pe care îi folosesc avioanele“, a afirmat Dougal Jerram, geofizician la Universitatea britanică Durham. Dacă particule de cenuşă vulcanică sunt prinse în motorul avionului, acestea se acumulează, se topesc şi înfundă motoarele.
Incidente aviatice cauzate de cenuşa vulcanică
În 1982, avioane ale British Airways şi Singapore Airways şi-au stricat toate motoarele când au zburat printr-un nor de cenuşă vulcanică