Cresterea pietei de fuziuni si achizitii (M&A – Mergers & Acquisitions) din perioada ianuarie - martie a acestui an se datoreaza tranzactiilor incepute in 2009 si finalizate in primul trimestru, nu deal-urile incepute si incheiate in debutul anului, apreciaza Marius Stancescu presedintele companiei de consultanta financiara Riff Holding International.
“Daca nu se va intampla ceva senzational in M&A, cu siguranta ca piata va scadea valoric in acest an. Am putea avea surprize negative daca nu vor fi tranzactii in care sa fie implicate companii care se afla in dificultati financiare. Si anul trecut toata lumea se asteapta la o crestere a numarului de tranzactii cu astfel de companii, dar acest lucru nu s-a intamplat”, spune Stancescu.
Primul trimestru a consemnat o crestere a pietei locale de M&A cu 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 178 de milioane de euro, arata un raport realizat de casa de investitii Capital Partners.
Doua din cele mai importante tranzactii realizate in primul trimestru al acestui an sunt achizitia de catre nemtii de la Lidl a retelei de 96 de magazine ale Plus Romania, precum si preluarea a 80% din operatorul de servicii mediale private Centrul Medical Unirea (CMU) de catre fondul de investitii Advent International, de la un alt fond de investitii si de la fondatorul companiei, medicul Wargha Enayati.
Niciuna din partile implicate in cele doua tranzactii nu a facut comentarii asupra valorii deal-urilor. Cu toate acestea, surse din piata au declarat pentru Wall-Street ca vanzatorii CMU ar fi incasat 35-40 mil. euro de la Advent.
Stancescu apreciaza ca tranzactiile cu o valoare de peste 30 mil. euro vor deveni din ce in ce mai rare in viitor, pentru ca piata romaneasca este una de nivel mediu si mic.
“Probabil ca Romania va mai ajunge la o medie valorica a tranzactiilor de 40 mil. euro, asa cum