Născut in 1935 la Cluj, Cornel Todea este unul dintre cei mai activi oameni de cultură români: a regizat un număr impresionant de spectacole de teatru, dar şi filme artistice şi documentare, emisiuni muzicale, talkshow-uri televizate. Este directorul unui teatru, a colaborat cu aproape toate teatrele din ţară, a organizat nenumărate festivaluri de teatru etc. etc. De la această realitate porneşte interviul nostru.
- Zeci de piese puse in scena la principalele teatre din Bucuresti si din tara, zeci, mai degraba sute de spectacole de televiziune de tot felul (teatru, emisiuni muzicale, diverstisment), sute de talkshow-uri, un numar de filme, nenumarate piese de teatru pentru copii. Exista vreun gen de spectacol pe care sa nu-l fi abordat?
- Statistic aveti dreptate: Statistic, stau bine. Dar artistic? Intrebarea dumneavoastră "Există vreun gen de spectacol pe care să nu-l fi abordat?" mă scuteşte să răspund la intrebarea mea. Răspunsul la intrebarea pe care mi-aţi adresat-o: am făcut de la spectacole cu un interpret la spectacole cu mai mult de zece mii de interpreţi, teatru, tv, film, radio, operă, dar am ratat şansa de a face spectacole de circ. Şi recunosc că seducţia pe care acest gen o poate exercita este uriaşă. Circul este un spectacol cu o tradiţie milenară, cu succesul asigurat de libertatea invenţiei şi de varieteatea nesfârşită de soluţii. Un spectacol al cărui farmec este sporit de prezenţa in distribuţie a partenerilor din regnul animal, sinceri, autentici, surprinzători. Dar, dacă stau să mă gândesc bine, spectacolul de circ nu a avut de păgubit. Absenţa mea a fost suplinită cu generozitate de lumea politică. Ce formidabil circ, oferit zilnic. Cu ce trupă! Cu ce menajerie! Şi cu ce poftă de joc. Nu poftă, bulimie. Bulimia, o maladie străveche. Originea grecească a acestui cuvânt - βουλιμία (boulīmia: foame nesăţioasă), cuv