Corneliu Zelea Codreanu se numără printre cei mai controversaţi politicieni din istoria României. În anii '20 ai secolulului trecut a fondat o puternică organizaţie de extremă dreapta - Mişcarea legionară, ai cărui adepţi îl numeau "Căpitan" şi aşteptau de la el să facă "o Românie frumosă şi mândră, ca soarele sfânt de pe cer". Datorită popularităţii sale a intrat în conflict cu regele Carol al II-lea, care a ordonat asasinarea adversarului său naţionalist, în noiembrie 1938.
Paradoxal, "Căpitanul" a intrat pe "scena istoriei" tot printr-un asasinat. La 25 octombrie 1924 l-a împuşcat pe Constantin Manciu, prefectul Poliţiei Iaşi, acuzat de Codreanu că-i maltrata pe tinerii naţionalişti din oraş. În urma unui proces controversat, desfăşurat la Turnu-Severin, a fost achitat, sub motivaţia că atunci când a tras cu revolverul se afla în legitimă apărare.
Colaboratorii lui Codreanu i-au recomandat după sentinţa de la Turnu-Severin să rămână în atenţia publică, prin oficializarea relaţiei pe care o avea cu tânăra focşăneancă Elena Ilinoiu. Naţionaliştii s-au "mobilizat exemplar" pentru a mediatiza nunta şefului lor, care a fost un eveniment al epocii. Apropiaţii lui Codreanu chiar au filmat procesiunea, însă Ministerul de Interne a confiscat şi distrus atât pozitivul, cât şi negativul.
NUNTĂ CA-N POVEŞTI
În memoriile sale, apărute cu titlul "Pentru legionari", Corneliu Codreanu descrie astfel nunta din 14 iunie 1925: "Am plecat la Focşani (se afla la Iaşi, unde făcuse căsătoria civilă cu câteva zile în urmă, n.r.) cu mama mea, tatăl meu, fraţii, surorile, mireasa şi socrii. Ajunşi acolo, am fost găzduiţi de Generalul Macridescu.
Acolo a venit, seara, comitetul de organizare al nunţii şi ne-a spus că totul este aranjat şi că din celelalte oraşe sosiseră peste 30.000 oameni, cari fuseseră încartiruiţi cu to