Neplătite de două luni, câteva dintre cele 120 de persoane aflate, din martie, în șomaj tehnic la mina Băița, au încercat să-i împiedice să ajungă la muncă pe cei care au grijă ca mina să nu se inunde. Intervenția polițiștilor din Ștei a calmat spiritele pe drumul european 79, care leagă Oradea de Deva, deblocând traficul.
Citește aici povestea minerilor care trăiesc din alocațiile copiilor
Află aici ce părere are investitorul suedez despre modul în care s-a realizat privatizarea minei
Aproximativ 20 dintre minerii aflați din martie în șomaj tehnic au încercat să blocheze, în această dimineață, un drum european, pentru a-i împiedica pe colegii care asigură securitatea minei de molibden de la Băița, să ajungă la muncă. Gestul lor vine ca reacție la neplata salariilor pe lunile februarie și martie, pentru cei 171 de angajați de la Mineral Mining, compania suedeză care administrează mina. „Microbuzul cu angajații care mergeau astăzi la mină a fost blocat, la ieșirea din Ștei, către Băița", a spus Doru Filip, reprezentantul celor care muncesc încă la Băița, pentru ca aceasta să nu se inunde. La 38 de ani, acesta are 11 copii, pe care îi crește fără bani, de două luni.
De luni, în greva foamei
Alexandru Iștoc, liderul de sindicat al minerilor de la Băița, a spus că mai așteaptă, până luni, un semn din partea lui Per-Göran Carlsson, administratorul suedez la firmei. În cazul în care nu își primesc banii, minerii amenință cu proteste în subteran și cu greva foamei. Mihaela Pop, reprezentanta biroului de presă al Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, ne-a confirmat intervenția polițiștilor din Ștei, pentru stingerea conflictului dintre mineri, în această dimineață. „Polițiștii din Ștei au intervenit pentru a se asigura că microbuzul va ajunge la mină", a spus Mihaela Pop.